Sposób oceniania
Każdy zespół miał 5 minut na prezentację i 10 minut na odpowiedzi na pytania ekspertów, oceniany był w czterech kategoriach:
- Innowacyjność produktu
- Model biznesowy
- Komercjalizacja i sprzedaż
- Skalowalność przedsięwzięcia
Jury składało się z doświadczonych specjalistów: Beaty Cichockiej‑Tylman, Łukasza Derpeńskiego, Andrzeja Parafiniuka, Damiana Prałata i Macieja Wielocha.
Prezentacje oceniano w czterech głównych kategoriach:
1. Innowacje produktowe:
- Stopień innowacyjności i unikalność produktu (0-3 pkt)
- Technologiczna przewaga konkurencyjna (0-3 pkt)
- Rozwiązanie konkretnego problemu rynkowego (0-3 pkt)
2. Model biznesowy:
- Jasność i spójność modelu biznesowego (0-2 pkt)
- Potencjał generowania przychodów i zysków (0-2 pkt)
- Rentowność i odporność na ryzyko (0-2 pkt)
3. Możliwości komercjalizacji produktu i sprzedaży:
- Potencjalne rynki docelowe i wielkość rynku (0-2 pkt)
- Strategia sprzedaży i dystrybucji (0-2 pkt)
- Konkurencyjność i unikalność oferty produktowej (0-2 pkt)
4. Skalowanie działalności:
- Potencjał wzrostu i skalowalności firmy (0-2 pkt)
- Możliwości ekspansji na nowe rynki lub segmenty (0-2 pkt)
- Dostępność zasobów i umiejętności do skalowania (0-2 pkt)
Proces tworzenia listy rankingowej
Punkty przyznane przez ekspertów zostały uśrednione, a TOP 70 % – czyli najlepiej ocenione startupy – otrzymały rekomendację do ubiegania się o dotację PARP do 600 tys. zł w ramach komponentu IIa w działaniu 1.1 FEPW.
Serdecznie gratulujemy wszystkim uczestnikom i życzymy sukcesów w kolejnych etapach programu!