W Parku Przemysłowym Łomża w ramach Hub of Talents 2 inkubację rozpocznie startup POULTRY TECH, który pracuje nad stworzeniem fileciarki, czyli półautomatycznej maszyny do odkastniania piersi kurczaka.

Fileciarka będzie służyła do pozyskiwania lewego i prawego mięśnia piersiowego wraz z polędwiczkami z kurczaka. Operacje technologiczne będą prowadziły do odkastniania piersi kurczaka.

Urządzenie ma się składać z następujących modułów funkcjonalnych:

  • nakładanie mięśnia piersiowego z kością na nośnik produktu,
  • automatyczne skórowanie, czyli zdjęcie skóry z mięśni,
  • ręczne nacinanie ścięgien i więzadeł aby zluzować filet lewy i prawy z polędwiczką od kości,
  • ręczna separacja filetów z polędwiczką,
  • automatyczne odcięcie kości widełkowej po filetowaniu z kości,
  • automatyczny zrzut kości z nośnika produktu i przygotowanie nośnika do przyjęcia kolejnego produktu do obróbki.

Maszyna będzie pracowała w trybie półautomatycznym (część procesów będzie odbywała się automatycznie, a część manualnie), aby zapewnić precyzję cięć za pomocą noża oraz innowacyjny sposób odrywania mięśni od kości. Praca ludzka będzie oparta o metodologię Lean Manufacturing i MTM czyli Methods Time Measurement w celu eliminacji marnotrawstwa i zrównoważenia pracochłonności. Metoda MTM pozwala z dużą precyzją zaprogramować czynności, jakie ma wykonać pracownik bez zbędnego obciążenia i w ergonomiczny sposób.

Pomysł jest inkubowany w ramach projektu Platformy startowej dla nowych pomysłów Hub of Talents 2. 

źródło: bpnt.bialystok.pl